Tegen-denken

In de inleiding kijkt Hans Achterhuis terug op zijn periode als Denker des Vaderlands, aan de hand van vragen die Steenhuis hem stelt:

"Vond u dat een taak van de Denker des Vaderlands: een tegengeluid laten horen? 'Ik zag het niet als mijn taak om per se de andere kant van een zaak te laten zien. Ik vind het wel belangrijk om als filosoof buiten een discussie te stappen - zo kun je denk ik [...] een debat kantelen. Standpunten lijken vaak maar twee kanten te hebben: voor en tegen. Vervolgens worden de posities geframed en hebben de voor- en tegenstanders zich ingegraven. Ik wilde als Denker des Vaderlands in publieke debatten verschillende posities duidelijk maken en vervolgens onzeker maken wat zeker leek.' (p. 15)"

Naar de Koninklijke Bibliotheek: http://www.kb.nl/denker-op-het-scherm/hans-achterhuis/2013-tegendenken

"De filosofieredacteur Peter Hans Steenhuis voerde enkele indringende gesprekken met Hans Achterhuis en dat leidde tot het interviewboek Tegendenken waarin de ‘Denker des Vaderlands’ op een scherpe en nuchtere manier de maatschappelijke problemen fileert. En dat doet hij niet gratuit. Als hij zich moet uitspreken over een thema dat hij niet goed kent dan past Achterhuis, een teken van wijsheid. Maar als hij zich voldoende beslagen vindt dan haalt hij fel en met overtuiging uit, zelfs al gaat dit recht in tegen algemeen aanvaarde ideeën. Zo schaart hij zich aan de kant Guy Verhofstadt tegen het nationalisme en Euroscepticisme dat zo een opgang maakt in Europa. Hij beseft dat we door wilde wateren moeten stappen, maar dat dit veel beter is dan ons nu in het midden van woelig water om te keren, en ons terug te trekken in de bedrieglijke vrede die we zolang gekoesterd hebben. Er is geen andere mogelijkheid dan samen te werken en als een Europees blok de problemen aan te pakken. Al de rest is knoeien in de marge. In die zin hebben we geen behoefte aan utopieën, maar aan concrete dromen die misschien moeilijk te realiseren vallen, maar toch haalbaar zijn, mits we afstand kunnen doen van onze ‘zekerheden’."

Naar de recensie van Dirk Verhofstadt: http://www.liberales.be/boeken/achterhuistegen

"‘Tegendenken is wat Penelope iedere ochtend doet met haar weefsel: zij maakt ongedaan wat ze de vorige avond heeft voltooid. De behoefte om te denken kan nooit worden gestild door zogenaamd vast omschreven inzichten.’ – Hans Achterhuis"

Naar uitgeverij Lemniscaat: http://www.lemniscaat.nl/Non-fictie/Filosofie/titels/9789047705543/Tegendenken

Scroll naar beneden & klik op een boek